2008/03/24

Från fiskedagboken 2007-08-19


Söndag d. 19. augusti 2007 : 12:36

Lofoten 12-17/8

Åter efter en tripp till Helnessund i Lofoten tillsammans med ML. Vi fick uppleva ett händelserikt fiske med mycket fin torsk. Vädret var mestadels på vår sida men några dagar fick vi söka lä i skärgården. Höjdpunkten inträffade fjärde fiskedagen då jag tog en sej på 16 kg och en torsk på 11,5 kg, ML tog ungefär samtidigt en torsk på 10,5 kg. Tillbaka i hamn kunde vi konstatera att vi överträffats rejält då det hängde en hälleflundra på 39 kg i vågen.Efteråt har jag förstått att sejen var stor även med norska mått. Det tas inte många i den storleken per år.


Från fiskedagboken 2007-07-20

Fredag d. 20. juli 2007 : 23:53

Abborrpimpling i skärgården

Tidig morgon. Lämnade bryggan c a 0520 efter problem med bränsletillförseln som följd av att tjuvar tidigare under veckan stulit min tank. Försökte hitta abborrstimmen i norra skärgården genom att ideligen byta plats. Resultatet blev dock klent. Efter 3,5 h fiske stod vi där med fyra små abborrar - som smakade gott.

Från fiskedagboken 2007-06-24

Söndag d. 24. juni 2007 : 20:17

Kort trollingtur

Tog med mig sonen ut för en trollingtur längs Hammarö. Väderprognosen som lovade bleke stämde inte så vi valde att bara köra djupriggarna m h t orutinerad besättning. En odramatisk tur resulterade i en gädda (c a 3 kg) och en fin abborre.

Från fiskedagboken 2007-06-06

Onsdag d. 6. juni 2007 : 18:05

Abborrtrolling

Sent ut i det strålande sommarvädret hade jag tänkt mig en bonuslax så här i säsongens elfte timma. Förutsättningarna var väl inte optimala, med fläckvis 20 grader i ytvattnet. Efter ett par timmars trolling över de vanliga punkterna kunde jag räkna in två feta abborrar. Passerade stugan på hemvägen och bjöd syrran med familj på stekta abborrfiléer - mums!!!

Från fiskedagboken 2007-05-23

Onsdag d. 23. maj 2007 : 10:21

Försök på regnbåge

Tog en kvällstur till put and take sjön nära arbetsplatsen i Dalarna. Försökte med spinnare och mete med mask och power bait. I höstas varade huggperioden några minuter i direkt anslutning till solnedgången. Det verkade vara exakt samma huggperiod nu på våren. Tyvärr fick jag bara se närmaste grannen dra upp en fin regnbåge. Flera fiskade med något slags bottenmete- tackel. Ska kolla upp det till nästa gång.

Från fiskedagboken 2007-05-22


Tisdag d. 22. maj 2007 : 14:31

Irland

Efter en natt i Dublin och 30 milaresa i hyrbilar anlände tio värmlänningar till Cleggan vid atlantkusten. Imponerade av den storslagna naturen men lite oroliga för den kraftiga vinden förberedde vi oss för kommande fiske i puben på "Olivers" där vi var inkvarterade.Första dagens fiske, i styv kuling, resulterade i en del intressant fisk men ack så små. Dagens höjdpunkter var en bullhuss (storfläckig rödhaj) på 2,34 kg och en thornback ray på dryga kilot. Andra dagen kom vi något längre ut eftersom vinden mojnat något. Efter att hämtat upp rikligt med betesmakrill gjorde vi ett försök på congereel - resultatlöst. Dagen avslutades med lite driftpilkning vilket resulterade i en del fin pollock (lyrtorsk).Jag bör nämna att vår skeppare, Johnny King, har Clegganrekord på blue fin tuna: 300 kg, 3 m. Tagen 2002 då en hel del stor tonfisk rörde sig längs kusten. Varje höst spöfångas det en del fin tonfisk utanför Cleggan. Det får nog bli en hösttur om något år!

Från fiskedagboken 2007-05-17

Tisdag d. 15. maj 2007 : 10:31

Ytterligare ett par turer

Sön 29 april gav jag mig ut med matrosen JL för en heldag. La i strax norr om Hönan och tog kurs på Klacken. Mellan Hönan och Klacken högg det på en guldfärgad Wally Diver på djuprigg c a 3 m. JL tog spöt och drillade vad vi antog var hyfsad lax under c a 25 min innan den släppte. Efter vändning nere vid Klacken satte vi kurs tillbaka mot Hönan och ganska snart högg det i ytan på laxfärgad Bomber. Min tur att ta spöt och efter kort drillning landande en öring på 1,5kg som omedelbart återfick friheten. Efter ett par händelselösa timmar närmade vi oss återigen Hönan och plötsligt skrek det till i en rulle på djupriggen c a 3m ner. Jag reagerade instinktivt och greppade spöt som var mycket tungt belastat. Jag har aldrig känt något liknande trots erfarenhet av bl a gädda på 10kg, detta kändes starkare. Efter några sekunders njutning överlämnade jag spöt till JL - det var ju hans tur. Han drillade under c a 10 min något som troligen var vår första kontakt med stor lax. Därefter klev den av och vi hade bara att veva in den Strike Pro (svart m lila prickar, gul buk) som attraherat fisken. Lite besvikna var vi men upplevelsen att få känna på riktigt stor fisk var ändå en behållning.12 maj - tillbringade sex timmar, ensam i båten, mellan Bonäsgrund - Hönan - Klacken utan en enda händelse. Jobbade hårt med byte av bete, växla fart och byta djup men denna dag verkade inget hjälpa. Hörde på radion att det var allmänt dåligt även om några lyckades bra.

Från fiskedagboken 2007-04-22

Söndag d. 22. april 2007 : 09:07

Trollingen börjar ge resultat

Då är det dags att börja skriva dagbok. Efter att börjat med tafatta trollingförsök redan hösten -05 har jag/vi nu kommit så långt att laxarna börjat landa in i båten. Den första hösten som var konstant blåsig gick mest åt till att trimma grejor de få tillfällen vi fiskade. Några gäddor fick vi men det är klart att förväntningarna var större. Trollingturerna blev därefter ganska få, p g a jobb, men enda turen hösten -06 resulterade i laxdrillning som genom orutin och alldeles för hård drillning endast ledde till rätade krokar och förstörda ringar. Under vintern byggdes samtliga wobblers om.Under vårens trolling lossnade det dock. Första försöket, 31/3, högg en lax som släppte. Den här gången kändes det mer som otur än klantighet. Andra försöket, 14/4, fick jag så mitt livs första lax. Öster om klacken, under förmiddagen, i högsommarvärme och stiltje högg en lax på 3 kg och 68 cm (laxfärgad Bomber i ytan)som efter lång, försiktig drillning landade i båten och jag var överlycklig. C a 4 h senare fick jag också mitt livs första öring på 2,5 kg och 65 cm, en bit O Prickgrund (prickig Bomber i ytan). Fisketuren var fulländad.Igår, 21/4, gjordes nästa försök tillsammans med J.A. Efter ett par timmar kom första hugget. En lång drillning av vad vi var bergsäkra på var lax, visade sig vara gädda på c a 4 kg. Knappt hade vi iordningsställt grejorna så kom nästa hugg. En lax på 2,5 kg (sked, djupprigg c a 5 m) och 63 cm simmade rakt mot båten så känslan var inledningsvis abborre. Så småningom började den bete sig "normalt" och ytterligare en lång och försiktig drillning ledde till en lyckad landning. Mycket nöjda återvände vi till hamn efter en lite blåsig dag till sjöss.

"Fisken som försvann i djupet var alltid stor"

(turkiskt ordspråk)