2008/09/28

42 timmars fiske gav en öring











Lördagens regnbågsfiske blev ingen succé. Sex man fiskandes intensivt under sju timmar lyckades locka upp en halvkilos öring. Förutom blåsten hade vi en bra dag med mycket frisk luft och grillkorv. Nästa gång testar vi en annan sjö.

2008/09/20

Snart dags för regnbåge


Fisket har legat nere sedan Lofoten men nu är det snart dags igen. Nästa helg gör vi ett nytt försök i regnbågssjön som var tom i våras. Ryktet säger att den är påfylld så denna gång kanske vi kan kroka något annat än mås.

2008/09/15

Gamla abborrar


Det var bättre förr... I alla fall tog man fisket på större allvar. Följande finns att läsa i NWT 2008-09-15 under rubriken: Det hände för 50 år sedan.

"Vintermetaren från Hagfors som vid en metartävling försökte fuska hem segern med gamla abborrar fick sin dom häromdagen på två månaders fängelse villkorligt för försök till bedrägeri."

2008/09/13

12 pers till Lofoten i augusti-september 2009


Till slut blev det sammanlagt 12 personer som anmälde sig till vår Lofotenresa och nu är det fullt. Det innebär att vi kan bo i samma hus som i år och försöka fixa fram fyra båtar så att det blir rimligt med utrymme att svänga runt med spöt på. Jag är redan sugen på ett nytt försök på Hälleflundran och Stortorsken men innan dess hägrar Marlin och Sailfish i Stilla Havet.

2008/09/09

Lofoten 2009 säkrat!


Vi kunde inte hålla oss från att säkra upp en vecka i Lofoten även nästa år. Nu har vi säkerställt att månadsskiftet augusti-september tillbringas på vattnen utanför Lofoten. Samma upplägg som i år, lite osäkert hur många som deltar men det lutar åt 5-8 djuphavsfiskare.

2008/09/05

Tipsen om Mexiko fortsätter att strömma in


Den här gången bl a om hur man fraktar filéer av ädlaste slag i sitt bagage runt halva jordklotet.
"Hej igen!
Jag har tagit hem fisk ifrån Mexico 5-6 ggr, och nu senast förra året från Alaska , 25 kilo hälleflundra filé, och det har aldrig varit några problem. Du kan ju åka till Norge och ta hem fisk så detta är inte konstigare. Det är bara levande organismer typ fröer, frukt, trävaror, djur, etc som det är problem med. När det gäller att komma in i USA så är kontrollen STENHÅRD . Om Ni inte har varit med om den förut, så se till att Ni har fyllt i inresepapperen EXAKT som det står på den elektroniska raden i passet m.m. och ha inte med frukt, korv eller annat , men däremot recept för eventuell speciell medicin o.s.v. Förra året så skrev jag mitt namn så som det alltid har varit och uttalats, NN m.m. men på den nedersta raden i passet, (den elektroniska) så står det NN, (de har ju inte våra prickar, dots) det tog mig ca en halvtimme att försöka förklara för tjänstemannen att jag heter NN, och att ingen människa någonsin kallat mig för NN. Alla amerikaner tar hem MÄNGDER med fisk per person. Som Du vet så kostar den här sortens fisk minst 150-200:-- i helvikt per kilo och då har den oftast legat 3-6 dygn på is ute till havs, vilket är en oerhörd skillnad kvalitetsmässigt gentemot den fisk man fångar själv och tar väl hand om på båten m.m. När det gäller flygtiden så spelar den inte så stor roll, eftersom allt bagage förvaras i minusgrader i bagageutrymmet i planet, och som Du vet så är det ju mellan 50 och 60 grader minus på utsidan när vi flyger på 10.000 meter +.Jag har själv varit med om att bagaget var ett dygn försenat, och fisken kom hem till mig med taxi dagen efter, och det enda som hade hänt var att det översta lagret var en aning mjukt, men fortfarande fruset, och inget problem att frysa om hemma.25 kilo filé a 300:-- per kilo = 7.500:-- vilket inte är ett föraktligt tillskott till "reskassan". Men viktigt är att Ni har en box i hårdplast som är förseglad med "silvertape", vanliga frigolitboxar tar inte flyget med. För övrigt så är det dyrt med t.ex choklad, europeiska viner, champagne, etc, och om någon gillar "gammel dansk" så finns inte det. Inhemsk öl av god kvalité, kostar ca 2 dollar för en starköl på en mindre restaurang, en normal lunch på en medelgod restaurang som här hemma,Tequlia är billigt, Smirnoff ca 100:--/liter o.s.v. bröd och smörgåspålägg och kött, är ganska billigt, smör, ost, korv m.m. är dyrt. Det finns mycket mera att säga, men lite ska vi väl spara till överraskningarnas tid? Önskar jag hade kunnat följa med... Lycka till, och berätta gärna hur det gick.
Vänliga hälsningar"

2008/09/04

...och ännu flera tips om Mexiko


Ta hem dorado och wahoo till Sverige? Kanske en bra idé men vad säger införselreglerna?

"Med risk för att bli "tjatig" så vill jag gärna ge ett par råd till inför Er resa till Mexico.
Oavsett om Ni är vana att äta sushi (rå fisk) eller inte så bör Ni pröva nu. Ni kommer med säkerhet att få Yellowfin tuna, och då tycker jag att Ni bör ha med Er några papptallrikar, en fin soya samt wasabi i tub eller blandad med vatten. Filéa en tuna, ta bort ben och skinn samt skär bort allt det mörkröda/blåaktiga köttet. Skär resten i mycket tunna skivor samt doppa skivan i lite wasabi och därefter i soya och ät och njut. Alla som varit med mig och prövat har varit förtjusta.
Råd nummer två är att försöka klara Er med en väska ner, (Ni behöver bara shorts, T-shirt, träningsoverall och en tröja för fisket samt lite enklare tunna kläder för vistelsen i land, (om Ni inte ska in på speciella "guldkrogar") tidigare så fick man ha 2 x 32 kilo per person till och från USA, numera tror jag det är 2 x 25 kilo. Filéa i första hand guldmakrill, tuna och wahoo och i sista hand marlin samt frys in. Köp sedan en fryslåda i hårdplast från USA (kostar ca 2-300 kr) och ta med vikten för den andra väskan med fisk istället. Detta förutsätter att Ni åker över USA, annars så är det väl bara en väska. Hur som helst glöm inte sushin, och att ta iland olika fiskar och lämna in på någon restaurang.

Lycka till med resan och fisket, och om jag kan hjälpa till med något så gör jag det gärna.

hälsningar"

Fler tips om fisket i Mexiko


Via min nya mailvän har jag fått ytterligare några tips:
"Hej igen! Eftersom Du verkar intresserad av vad jag skrev så förtydligar jag lite. Det var 1992 som jag besökte Acapulco. Det var ju förr i tiden ett ställe för grädden i Hollywood, Sinatra, Dean m.fl. När det gäller dykningen som bl.a. förekommer i en film med Elvis så är den på ett berg som heter La Quebrada, tyvärr så kan jag inte minnas vad restaurangen heter, men det kan Ni säkert få hjälp med på platsen, det var i varje fall vid den tiden nödvändigt att i förväg boka bord för att kunna sitta och se dykningen "framme vid kanten". Ni kan titta på den på www.reseguiden.se/filmer/dykning-fran-la-quebrada-446 och om det inte skulle fungera så gå in på Google-Acapulco+dykning.När det gäller Tequila, så skulle jag rekommendera Er att (den som vill) köpa en flaska (eller flera) av ett märke som heter Leyenda del Milagro Tequila. Den finns i 3 olika kvaliteér, varav jag köpte den billigaste, (kostar ca 3-400:--) och den är mild och fin i smaken men de andra dyrare äe säkert ännu bättre, men dessutom så är det den vackraste flaska jag har sett, med en blåst agavekaktus inne i flaskan. Om Ni vill titta på den innan Ni åker så är det http://www.milagrotequila.com/ .När det gäller Ert fiske så kommer Ni med säkerhet att uppleva något som går långt utanpå vad som finns här hemma, och dessutom med ett fantastiskt väder. Dec,jan,febr, är deras "vinter", och normalt så är väderleken då som en mycket bra svensk sommar med varma kvällar och en svalare natt och morgon. Se till att ha videokamera och vanlig kamera.Om det är något jag kan hjälpa till med så fråga gärna. Lycka till med fisket och ha en bra resa.
mvh"

2008/09/02

Mail om Mexiko


Köpte en bok på Tradera om fisket på Kalifornia-halvön och fick följande mail på köpet av säljaren:
"Hej!
Boken omfattar bara Californiahalvön, väster om Cortez hav, och Zihuatanejo/Ixtapa ligger öster om Cortez hav ca 20 mil norr om Acapulco. Det är ju i den södra delen av östra Cortez men ute i Stilla Havet. Men den har en hel del om fiskars utseende,vanor etc. och allmänt om fiske m.m. Jag har varit därborta, men aldrig fiskat där så jag kan inte ge några tips om fisket där, men jag vet att det är "rätt" tid för tuna, marlin, sailfish och guldmakrill, så det kommer säkert att bli bra. Jag vet inte vilka erfarenheter Du har av detta fiske, men jag kan ändå ge ett gott råd, om Ni får en guldmakrill/MahiMahi så lämna in den för anrättning på ett par tre olika sätt på någon restaurang. Jag anser att det är världens vackraste och godaste fisk, den är dessutom en fantastisk sportfisk med mängder av hopp och rusningar. Den växer oerhört fort och lever bara ca 5-6 år, trots detta så har man fångat dem på över 60 kilo. Även wahoo är en utmärkt mat/sportfisk. Om Ni har en dag över så tycker jag att Ni ska åka de 20 milen till Acapulco, och om Ni gör det så beställ bord på restaurangen ute vid klippan där de dyker på kvällen. Det är en fantastisk upplevelse (och lite skrämmande) när de dyker i mörkret från över 40 meters höjd ner i en bergsskreva som är bara 5-6 meter bred och 2-3 meter djup. Om Ni använder alkohol i något avseende så kan jag nämna att det finns ca 700 sorter av Tequila och ca 500 sorter av Mescal. Den Tequila som vi kan köpa här hemma smakar bara som något eländigt, starkt och oljeliknande och luktar därefter också. Pröva på någon bar någon av de "finare" sorterna och känn skillnaden. Mexico är ett spännande och annorlunda land, ha en bra resa och lycka till med fisket."

"Fisken som försvann i djupet var alltid stor"

(turkiskt ordspråk)