2010/06/27

Sommarens första abborrace


Igår var det dags för sommarens första försök på abborre. Framåt eftermiddagen begav vi oss iväg till ett av favoritgrunden. Vädret var soligt och varmt och vinden rakt sydlig, 5-6 m/s och avtagande.
Ekolodet visade mycket fisk och efter ett par ankringsförsök hittade vi rätt. Abborrarna festade på småslom och runt båten hade vi tärnor dykande hela tiden. Under c a 2h drog vi oavbrutet abborre. De högg på allt vi skickade ner till dem. Många av dem var riktigt stora och feta.
Vi slog nytt båtrekord med 61 fångade fiskar. Dessutom hade BN ett jättehugg som knäckte pimpeln och tog med sig kroken. Gös? Gädda?
Igår kväll mumsades det på färsk abborre.


Hur många sekunder tar det innan det hugger den här gången?



Fish on!



Drillas med fast hand av C.



J fyller på baljan.



Tur att vi tog med en stor.



Fish on!



...58, 59, 60, 61!!!

2010/06/12

En stor rocka utanför Torrevieja

Tredje gången gillt! Efter att ha gjort några försök tidigare prickade vi den bästa tiden på säsongen och hade dessutom bra väder. Det gav omedelbart resultat. Efter att ha tacklat upp tog det cirka en kvart innan det tjöt till i rullen. Skeppare Kevin gjorde precis som han hade instruerat oss om tidigare. Han greppade spöt, krokade fisken och överlämnade det sedan till den lycklige som tilldelats det innan fisket startade. VS (ålder 80+) iklädde sig spöbälte och sele. Sedan var det dags att börja drilla sitt livs fisk.
Kevin meddelade oss att det troligen var säsongsrekord på tjurrocka, det tidigare låg på 45kg. VS kroknade tyvärr snabbt i sin kamp med den stora fisken som gjorde lite som den ville. Han vände sig om och bad den som stod närmast om att ta över. NN tog på sig bälte och sele och fortsatt därefter drillningen som i inledningen mest handlade om att hålla emot och inte tappa för mycket lina.
Under de c a 90 minuter kampen fortgick passerade rockan båtens för två gånger och då handlade det om att springa med så att inte linan skulle skära emot båten eller ankarlinan. Den passerade också båtens akter på tvären ett tiotal gånger och då handlade det om att hålla ut spöt så att linan inte gick in i propeller eller roder.
Tre gånger var besten uppe vid ytan och visade sig men vände om och gick djupt ner mot botten igen. Första gången den visade sig kom den seglande nära ytan c a 10 meter från båten, till synes oberörd av kroken i mungipan och fullt drag i spöt.
Till sist var det dags. Kevin öppnade luckan i aktern och kunde ganska enkelt gaffa rockan i ena vingen. Vi landade den på akterdäck, fotograferade och lät den sedan segla iväg ut på havet igen.
Kevin uppskattade vikten på tjurrockan (bullray) till 75kg och därmed var säsongsrekordet slaget. Förra säsongen landades en på c a 85 kg. För egen del var det en stor upplevelse att vara med ombord när en sådan fisk landades även om det naturligtvis hade varit bättre att hålla i spöt själv.
Det är bara att konstatera att ett av europas bästa havsfiske finns utanför Torrevieja i Spanien under perioden maj-juli men också att det verkar vara okänt för de flesta.


VS som började drillningen av den stora fisken.



NN tog över tidigt och slet därefter i närmare en och en halv timme.



Många engagerades i fighten.



Drar mot fören, håll ut!!!



Första passagen nära båten (se bildens underkant).



Virvlar upp vatten när det närmar sig landning.



Inte dags riktigt ännu, en utflykt till blir det.



Hög beredskap!



Då var det dags.



Ta i!



Uppe! En stor best, säkert 30 cm tjock över nacken.



Krok och bete(bläckfisk) kvar i mungipan.



En lycklig fångstman som slet länge och hårt.



VS som inledde fighten, minst lika lycklig.



Dags att återvända till havet.



Försiktigt, försiktigt...



... och där seglar den vidare, till synes oberörd av den långa fighten.

"Fisken som försvann i djupet var alltid stor"

(turkiskt ordspråk)