2010/11/15

Sri Lanka 29/10 - 7/11

Min första resa någonsin till tropiskt klimat gick till Sri Lanka. Förutom bad, snorkling och vila skulle det naturligtvis fiskas. Efter några dagars återhämtning var det dags att försöka få fram en fiskebåt. I Hikkaduwa-området där vi bodde fanns inte ett spår av nöjesbåtar eller charterbåtar. Vår hotellvärd hade bra kontakter så med hjälp av honom skakades en yrkesfiskebåt fram. Med endast mig och min son ombord fick vi till vår hjälp en besättning om tre fiskare och en tolk. Så bar det ut på Indiska oceanen en tidig morgon.



Alla båtar är byggda efter 2004. Området var mycket hårt drabbat av Tsunamin så här och var låg gjutformar till de skrov båtarna byggdes på. Båtarnas riggar mm var byggda av det djungeln tillhandahåller så båtarnas utseende gjorde att de såg ut att vara 20-30 år äldre än de i själva verket var.



I hamnen pågick vård efter nattens fiske. Det vara bara vi turister som gav oss ut på dagen. Allt yrkesfiske genomfördes på natten, bl a på grund av värmen.



Fiskhandeln i hamnen hölls i huvudsak i en välordnad anläggning med tak, belysning och is. Även ombord på båtarna byttes fisk mot rupies.



På väg ut. En del av besättningen som skulle ge oss två fisketurister stöd.


Efter ett kortare trollingförsök med mina gäddspön och några poppers ankrade vi på ett rev. Efter ett försök med norgegrejer plockade besättningen fram handlinor med tunna tafsar och minimala krokar. Dessa betades med bläckfisk och sedan började det roliga.



Fisk! Inte stora men för mig helt nya arter.



Fisk hela tiden, inte lätt att kroka men en och annan kommer upp.



En te!


Lådan börjar fyllas...



Solen stiger. Mössa på!



... och det blir några till.


Tillbaka i hamnen delas fisken upp.



De finaste följer med oss till hotellet, bl a red snapper, coralfish och grouper.



Hotellägaren får hela fångsten och i utbyte tillagar han vår finaste red snapper och bjuder på gratismiddag under kvällen.



Sri Lanka har fantastiska stränder kantade av djungel.



De är ännu vackrare i solnedgången.



Förutom fiske är snorklingen fantastisk. Vi var hela tiden omgivna av nyfikna jättesköldpaddor.

Åker troligen tillbaka någon gång...

2 kommentarer:

Pernilla Säfström sa...

Åh så härligt det såg ut! & fanns det sköldpaddor?! Jag hade inte snorkelutrustning när jag var där, synd! Så roligt att åka ut med lokala fiskare på det sättet. Du tar väl vara på tillfällena ser jag - fortsätt så =)

yrkesfiske sa...

Norrköpings kommun har bestämt att tillåta utökat yrkesfiske i sjön Glan.
Området är på 750 ha och har tidigare varit fredat från yrkesfiske, men nu har kommunen beslutat att lägga ut detta till högst bjudande.....Inom området finns några av sjöns viktigaste lekgrynnor för gös!
I avtalet finns heller inga restriktioner på hur mycket fisk som får tas upp ellar antal redskap som får användas, bara ett minimimått och maskstorlekar på näten.
Fisket i Glan är inom några år ett minne blott! Vilka idioter!!

"Fisken som försvann i djupet var alltid stor"

(turkiskt ordspråk)